Επεμβατική Καρδιολογία – Αρρυθμιολογία

Είναι ο κλάδος της καρδιολογίας ο οποίος χρησιμοποιεί τον καρδιακό καθετηριασμό, δηλαδή την εισαγωγή καθετήρων μέσω των αρτηριών ή των φλεβών, για την διάγνωση και την θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Μετά την αλματώδη εξέλιξη της διάγνωσης και της θεραπείας των αρρυθμιών, διαχωρίστηκε στην «κλασσική» επεμβατική καρδιολογία και στην Κλινική Ηλεκτροφυσιολογία ή αλλιώς επεμβατική Αρρυθμιολογία.

Στην πρώτη εξειδίκευση περιλαμβάνεται η στεφανιογραφία, η αγγειοπλαστική (stent, «μπαλονάκι»), διακαθετηριακή εμφύτευση καρδιακών βαλβίδων , η σύγκλειση επικοινωνιών κ.α.

Στην δεύτερη εξειδίκευση περιλαμβάνονται η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, η θεραπεία (κατάλυση/ablation) των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών συμπεριλαμβανομένων της πολύ συχνής κολπικής μαρμαρυγής, η εμφύτευση βηματοδοτών και η εμφύτευση απινιδωτών.

heart-care-2
kard-1-2-1
kard-3-2jpg
kard-4-3
kard-5-3

Στις παραπάνω επεμβάσεις η είσοδος στο κυκλοφορικό γίνεται είτε από την κερκιδική αρτηρία (στεφανιογραφία, αγγειοπλαστική) , είτε από το ριζομήριο (μηριαία αρτηρία ή μηριαία φλέβα) για τις υπόλοιπες και σε ορισμένες περιπτώσεις στεφανιογραφιών/αγγειοπλαστικών. Στην επεμβατική αρρυθμιολογία χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά η ρίζα του μηρού ενώ οι συσκευές διαχείρισης ρυθμού εμφυτεύονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην αριστερή ή την δεξιά υποκλείδιο περιοχή.

Σε όλες αυτές τις επεμβάσεις ο ασθενής είναι σε εγρήγορση («ξύπνιος»). Αναλόγως μπορεί να δοθεί κάποιο ήπιο ηρεμιστικό ή κάποιο ενδοφλέβιο ηρεμιστικό («μέθη») και σπάνια γίνεται χρήση ολικής αναισθησίας.

Ειδικότερα η επεμβατική Αρρυθμιολογία ασχολείται με το πολύ σημαντικό πεδίο της πρόληψης του αιφνίδιου καρδιολογικού θανάτου σε παθολογικές καρδιές( Καρδιακή Ανεπάρκεια λόγω Διατατικής ή ισχαιμικής Καρδιομυοπάθειας). Για την πρόληψη γίνεται εμφύτευση απινιδωτή σε συνδυασμό με κατάλυση των κοιλιακών αρρυθμιών αν χρειαστεί.

Αλλά και σε κλινικό πεδίο οι Αρρυθμιολόγοι χρησιμοποιούν την Κλινική Καρδιολογία και την Γενετική για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν γενετικά σύνδρομα αιφνίδιου θανάτου που εμφανίζονται με παροδική απώλεια συνείδησης («Συγκοπή») και να  διαφοροδιαγνώσουν αυτά από την ακίνδυνη κοινή λιποθυμία.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη άνοδος της εξειδίκευσης της Επεμβατικής Αρρυθμιολογίας με την εξέλιξη του ablation («κατάλυσης») της κολπικής μαρμαρυγής η οποία γίνεται με την εισαγωγή ψυχόμενου μπαλονιού (cryoablation) ή με την χρήση καθετήρα με ραδιοσυχνότητα («RFA ablation») στον αριστερό κόλπο.

Γενικά, λόγω της πολύ ειδικής και σύνθετης φύσεώς της, η εξειδίκευση της Αρρυθμιολογίας παραμένει κατά κύριο λόγω, άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά και στον επιστημονικό κόσμο με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στη σύγχρονη θεραπεία περιστατικά αρρυθμιών, τα οποία σε κανονικές συνθήκες «δικαιούνται» επεμβατικής αντιμετώπισης.Το ιατρείο εφαρμόζει μέτρα COVID19